Новости од индустријата

Големите товарни бродови на MSC инсталираат систем за зафаќање и искористување на јаглеродот

2023-12-01

Медитеранската бродска компанија (MSC), најголемата светска компанија за транспорт на контејнери, назначи голем брод кој ќе инсталира систем за зафаќање и искористување на јаглерод од Кина (CCUS).

Alphaliner откри дека MSC Mia од 23.756 teu може да биде садот инсталиран кога ќе биде подложен на суво приклучување за една година.

Технологијата е обезбедена од Zhejiang Energy Marine Environment Technology Company (ZEME), која тврди дека нејзиниот систем има потенцијал да фати приближно 40% од емисиите на јаглерод од издувните гасови од бродот. ZEME тврди дека по цена на јаглерод од 100 долари за тон, за инвестиција од 9 милиони долари во еден од системите ќе бидат потребни пет години за да се исплати.

„Алфалинер“ забележа во својот последен неделен извештај: „Опремата за фаќање јаглерод од мали размери е тестирана на бродови за снабдување, но ниту еден голем контејнерски брод сè уште нема инсталирано такви уреди“.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept